"Warsztaty kulinarne" na oddziale w Kielcach

  • 13-04-2011

W dniu 13 kwietnia br. na oddziale onkologii Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Kielcach odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne.

Tematem przewodnim naszych warsztatów były owoce z całego świata oraz poznawanie smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, cierpkiego. Do dyspozycji naszych podopiecznych były owoce: mango, papaja, awokado, gruszki, jabłka, banany, kiwi, winogrona białe i czerwone, ananasy, mandarynki, grapefruity i wiele innych. Po umyciu rączek dzieci zasiadły wspólnie do robienia sałatki owocowej.

Pierwszym zadaniem było obranie owoców i pokrojenie ich w kostkę. Zgodnie z zasadami naszych warsztatów, rodzice mogli się jedynie przyglądać, jak ich pociechy dzielnie walczą z owocami. Nie na darmo mówi się przecież, że "gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść" .

Gdy już wszystkie owoce wylądowały w osobnych miseczkach nadszedł czas odgadywania smaków. Dzieci z zamkniętymi oczami musiały rozpoznać, jaki owoc przed chwilą wylądował w ich ustach, opisać jego smak, czy jest twardy czy miękki? Do tej zabawy zaprosiliśmy także rodziców dzieci. Wreszcie nadszedł czas na robienie owocowych sałatek. Każde dziecko komponowało składniki według swojego pomysłu i upodobania. Do zrobienia sosu owocowego użyliśmy jogurtu naturalnego. Pyyyyyycha!!!  Wbrew naszym obawom na stole nie został najmniejszy kawałek, a owocowy zapach długo unosił się na oddziale.


Przepis na sałatkę owocową:
  1. Umyj rączki oraz owoce
  2. Obierz ze skórki
  3. Pokrój na drobną kostkę
  4. Wymieszaj dowolnie skladniki
  5. Polej jogurtem naturalnym
  6. Z uśmiechem podawaj gościom



 

"Warsztaty kulinarne" na oddziale w Kielcach