Spotkanie kulinarne "Smaki Libanu"

  • 08-01-2009

W pierwszą podróż kulinarną do smaków swojej ojczyzny zaprosił nas Konsul Libanu i jednocześnie Przewodniczący Korpusu Konsularnego w Warszawie - Pan Kabalan Frangieh. Pod okiem kucharza restauracji "Le Cedre" czwórka naszych podopiecznych: Ada, Paulinka, Tomek i Sebastian wyczarowywała wspaniałe potrawy kuchni libańskiej.

Orientalne wnętrze mieniącej się feerią kolorów restauracji "Le Cedre" to miejsce, w którym doświadcza się bogactwa i subtelności smaków dostarczonych przez cywilizacje goszczące wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego. To również bogactwo wszechobecnych woni mięty, sumaku, gałki muszkatołowej, czosnku, cynamonu, bazylii, kminu arabskiego, przypraw stanowiących podstawę wysublimowanych potraw serwowanych w "Le Cedre".

W wielkim zapale powstały przepyszne pierożki nadziewane farszem mięsnym, witaminowa sałatka z bardzo dobrze nam znanej natki pietruszki (pycha!!!), przystawka humusu i deser z puddingu na orientalną nutę. Nad całością przedsięwzięcia osobiście czuwał Konsul Kabalan Frangieh. Finałem dokonań kulinarnych naszych podopiecznych był wspólny posiłek, do którego zaproszeni zostali również rodzice.
Fundacja Spełnionych Marzeń składa serdeczne podziękowania Panu Kabalanowi Frangieh - Konsulowi Libanu oraz Jego przyjaciołom za wspaniałą rodzinną atmosferę podczas spotkania kulinarnego z naszymi podopiecznymi, w ramach programu "Smaki Spełnionych Marzeń".


Spotkanie kulinarne "Smaki Libanu"